Vill du jobba på outdoorexperten ?

Guide om valg av friluftskjøkken og brennstoff


Det er mange forskjellige varianter av friluftskjøkken på markedet – stormkjøkken, spritkjøkken, multifuel-kjøkken og mikrokjøkken, for å nevne noen. Å velge friluftskjøkken som passer for deg og dine behov kan derfor oppleves som vanskelig og det er lett å bli forvirret av forskjellige begrep og modeller. I denne guiden beskriver vi forskjellige uttrykk og guider deg gjennom jungelen, slik at du finner det riktige friluftskjøkkenet for deg.


Hvor, når og hvordan skal bu bruke friluftskjøkkenet ditt?

Noen viktige faktorer som bør styre valgene dine av friluftskjøkken, er hva du skal bruke kjøkkenet til, i hvilken årstid du skal bruke det og andre krav som du selv stiller. Begynn med disse sjekkpunktene når du skal velge friluftskjøkken:

  • Hva slags eventyr skal kjøkkenet med på? Trenger du kjøkkenet om vinteren? Vær oppmerksom på at noen typer brensel ikke klarer lave temperaturer.
  • Er kjøkkenet lett å sette sammen? Består kjøkkenet av mange deler? Hvis du ikke skal være på samme sted lenge før du drar videre, vil du kanskje ha et kjøkken som er enkelt å montere sammen og ta fra hverandre.
  • Er kjøkkenet stabilt også på ujevnt underlag? Kan en kasserolle stå på kjøkkenet uten problemer? Eventyr i tøft terreng stiller store krav til stabilitet.
  • Hvor lett er det å tenne kjøkkenet? Må kjøkkenet forvarmes?
  • Kan du justere varmen som du vil?
  • Er kjøkkenet lett å rengjøre og reparere når du er ute på tur?
  • Hvor mange skal du lage mat til? Et lite kjøkken er stort nok til en person, men jo flere dere er, jo større kjøkken trenger du.
  • Hva skal du spise? Hvis du bare skal varme opp vann til frysetørket mat, klarer du deg med et enklere kjøkken. Hvis du skal lage mat fra bunnen av, trenger du et stabilt kjøkken med justerbar flamme og selvfølgelig gode gryter.

     

Hvor stort friluftskjøkken skal du velge?

Friluftskjøkken kommer i mange forskjellige størrelser – fra små kjøkken som får plass i lomma og større kjøkken som er bra å ha når du skal lage mat til flere personer. Generelt bør du velge det friluftskjøkkenet som er lettest og som tar minst plass av de kjøkken som oppfyller alle de andre kravene dine.

     

Hva slags brensel passer til dine eventyr?

Friluftskjøkken kan drives av bensin, diesel, parafin, gass eller T-rød, men finnes også multifuel-kjøkken, eller flerbrenselkjøkken, som kan ta flere forskjellige brenseltyper. Hva slags eventyr du skal legge ut på avgjør hvilket brensel som fungerer best i ditt friluftskjøkken. Nedenfor kan du lese mer om fordeler og bakdeler med forskjellige typer brensel som blir brukt i dagens friluftskjøkken.

Vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å fly med brannfarlige væsker og gass. Tøm derfor flasken helt på brensel. Vask flasken med såpe og vann og la den lufttørke. La flasken være åpen i oppakningen når du flyr. 

 

Bensin

Bensin er et billig og effektivt brensel som fungerer best på store høyder. Bensinkjøkken består av flere deler, i motsetning til spritkjøkken. Derfor er risikoen for et havari større for havari. Velg en ren bensin fordi den har best forbrenning, soter ned kjøkkenet minst og gir høyest effekt.

I sommerhalvåret holder det om du tar med deg 0,4 til 0,6 liter bensin pr. uke pr. person.

 

       Fordeler med bensin        Bakdeler med bensin
  • Relativt billig
  • Antennes ekstremt lett
  • Antennes ekstremt lett
  • Skal varmes og pumpes før antenning
  • Fungerer også i streng kulde
  • Lukter
  • Søl fordunster hurtig
  • Vanskelig å justere flammen
  • Veldig effektivt brensel
  • Vanlig bensin soter mye
  • Ren bensin soter lite
  • Det farligste brenselet fordi det er eksplosivt

Diesel

Diesel er et brensel som har fler bakdeler enn fordeler, men som kan brukes i nødstilfeller hvis du ikke får tak i noe annet brensel.

 

       Fordeler med diesel        Bakdeler med diesel 
  • Relativt billig
  • Antenner ekstremt lett
  • Lett å finne over hele verden
  • Lukter
 
  • Vanskelig å justere flammen
 
  • Kjøkkenet blir ekstremt sotete
 
  • I noen land kan det være vanskelig å finne diesel av god kvalitet
 
  • Skal varmes opp og trykket på pumpes opp før antenning

Parafin

For deg som reiser eller planlegger å reise mye utenlands, kan parafin være et godt valg fordi andre typer brensel kan være vanskelig å få tak i. Parafin er billig, men ikke like ren og enkel i bruk som gass og bensin.

 

       Fordeler med parafin        Bakdeler med parafin
  • Billig
  • Lukter vondt
  • Lett å få tak i over hele verden
  • Kjøkkenet blir lett skittent
  • Antenner ikke så lett hvis du søler
  • Tørker sakte hvis du søler
  • Høy varmeeffekt
  • Skal varmes opp og trykket må pumpes opp før antenning

Gass

For deg som vil ha et enkelt brensel som fungerer i plussgrader, er gass et godt valg – men ikke glem å resirkuler gassbeholderen! En gassflaske på 220 gram holder i ca. en uke pr. person i sommerhalvåret. Om vinteren er gass et dårligere alternativ, fordi lavere temperaturer gir lavere trykk i gassbeholderen, noe som gjør at gassen stiger saktere og derfor brenner dårligere. Gassen kan også endre form. På store høyder der lufttrykket er lavere, kan du velge en gassblanding som heter isopropan, men da må du være forberedt på at du må bruke en del knep for å holde gassbeholderen varm.

 

       Fordeler med gass        Bakdeler med gass
  • Praktisk og lett i bruk
  • Dyrere enn annet brensel
  • Effektivt og rent brensel
  • Fungerer dårlig i temperaturer under null grader.
  • Gassflammen kan justeres når maten skal trekke i stedet for å koke.
 

T-rød

Et spritkjøkken som passer for deg som vil ha et mer miljøvennlig brensel, men vær oppmerksom på at T-rød har lav effekt og at du derfor trenger god tid når du lager mat. T-rød krever også at du lager mat i plussgrader og ikke på altfor store høyder. Fordelen med spritkjøkken er at de har færre deler, noe som gir lavere risiko for havari.

I sommerhalvåret trenger du 1 liter T-rød pr. person pr. uke. Om vinteren trenger du opp til 2 liter pr. person pr. uke.

 

       Fordeler med T-rød        Bakdeler med T-rød
  • Fornybar energikilde
  • Lav efffekt
  • Brenner lydløst
  • Krever mer brensel
  • Miljøvennlig
  • Kan være vanskelig å få tak i utenlands
 
  • Kjøkkenet blir ekstremt sotete
 
  • Vanskelig å justere flammen
 
  • Fungerer dårlig i temperaturer under null grader og på store høyder.

Multifuel-kjøkken

Et multifuel-kjøkken er et fleksibelt kjøkken for deg som skal reise utenlands, fordi slike kjøkken er kompatible med flere typer av brensel. De største bakdelene er at de koster mer en andre friluftskjøkken, de kan være vanskelige å vedlikeholde og du må skifte ut munnstykket hvis du vil bruke gass. I land der det kan være vanskelig å få tak i en del typer av brensel er likevel et multifuelkjøkken gull verdt og verdt hver eneste ekstra krone det koster.

Slik sparer du brensel

Hvor mye brensel du bruker når du er ute, kan være forskjellen på et varmt måltid og i verste fall at du ikke får mat i det hele tatt, hvis du har tatt med deg for lite brensel. Derfor kan det være bra å vite hva du kan gjøre for å spare brensel, slik at du kan være sikker på at det holder hele turen. Det er fire viktige punkter som påvirker friluftskjøkkenets forbruk av brensel:


  • Utendørstemperaturen: Er det varmt eller kaldt ute? Jo kaldere det er, jo høyere blir forbruket av brensel.
  • Vindbeskyttelse: Hvor bra er vindbeskyttelsen du har satt opp når du lager mat? Hvis det blåser hardt, kreves det mer brensel for å varme opp maten.
  • Maten: Hva slags mat og hvor mye skal du lage? Store mengder mat og f. eks poteter og pasta som må kokes lenge krever mer brensel.
  • Årstid: Hvilken årstid er det? Om vinteren må du kanskje smelte snø for å få vann og da bruker du mye mer brensel enn om sommeren.


Unngå karbonmonoksidforgiftning!

Brenselet i friluftskjøkkenet ditt danner karbonmonoksid når du bruker det. Karbonmonoksid er en fargeløs og luktfri gass som er giftig å puste inn i store mengder. Når du lager mat med friluftskjøkkenet er det meget viktig at du sørger for ordentlig ventilasjon. Hvis ikke risikerer du å bli karbonmonoksidforgiftet, som i verste fall kan føre til døden. Det kan også være bra å vite om kjennetegn på karbonmonoksidforgiftning – hvis du eller noen i reisefølget ditt får vondt i hodet, blir svimmel, begynner å puste fort eller blir bevisstløs, kan det være på grunn av karbonmonoksidforgiftning. Unngå å bli forgiftet ved å for eksempel la et vindu være åpent eller sørg for at frisk luft kommer inn på en annen måte i vindbeskyttelsen din når du lager mat med friluftskjøkkenet. Da trenger du ikke være urolig og kan nyte maten ute i naturen.


Generelle kjøkkentips!

  • Spar plass i oppakningen ved å velge et kjøkken som kan legges sammen og oppbevares i kasserollen.
  • Hvis du har flytende brensel kan du beskytte oppakningen ved å oppbevare beholderen med brensel i en pose.
  • Bruk vindbeskyttelse og lokk når du lager mat for å spare brensel.
  • Å kjøpe kasseroller med varmeveksler er en god investering for effektiv matlaging. En varmeveksler konsentrerer varmen og gir derfor mindre tap av energi enn når du bruker kasseroller uten varmeveksler. En varmeveksler sparer også brensel.
  • Finn ut hvordan du best rengjør og vedlikeholder utekjøkkenet ditt, så det varer lenger!


Har du funnet ut av hvilket friluftskjøkken som passer for deg?

 

 





Laster ned...