20% på regnklær, skalljakker, skallbukser, støvler og gensere*
Kode: MID20 | *Ikke Norrøna & Härkila. Fra veil. pris t.o.m. 16.6.2021.
 »

Hvordan du velger telt!

Hvordan du velger telt!

Ditt telt er en av de viktigste delene av ditt utstyr ved lengre turer. Det beskytter deg fra vær og vind og gir deg ett rom og hvile ut under krevende turer. Når du velger ut ett telt så finns det noen viktige saker og tenke på:


  • Hvor og når på året skal du bruke ett telt har en stor betydelse for hvilken model du skal velge. Tenker du mest på og telte på våren, sommeren eller høsten så kan du velge en lettere modell anpasset for tresesongersbruk. Skal du også telte på vinteren eller under snøforhold under andre årstider kreves ett mer robust telt med mer muligheter og regulere ventilasjonen. Du behøver også ett større telt da ditt utstyr er større under snøforhold. Her finner du vårt teltsortiment.
  • Hvor mange skal bo i teltet? Jo større telt jo mer vekt. Bruker du og slå opp en baskamp og utgå derifra på dagsturer kan du velge ett større og tyngre telt. Skal du derimot vandre med teltet på ryggen under lange strekker kreves ett telt som gir mest mulig plass mot minst mulige vekt.
  • Hvilket miljø vistes du oftest i når du vandrer? Er det åpen og ett vindutsatt terreng eller mer beskyttende miljøer? Skal du paddle i Skærsgården og telte på harde berg er det veldigt smidig med ett selvoppsettende telt.

Hvordan skal telte være konstruert?

Ett bra telt skal være enkelt og sette opp i alle værleker og till og med i mørket, ha ett slitsterkt vev som tåler mye misshandel, sollys og vattenpeler (trykk av vann). Sømmene skal være både sterke og vanntette og festene for stormlinene må være forsterkte og vel konstruerte for og holde ditt telt på bakken når det blåser opp. Teltbuene skal være produsert med aluminium av høyere kvalitet. Du skal ha mange ventilasjonsmuligheter for og forhindre kondens og det skal finnes myggnett for att du skal kunne oprettholde god ventilasjon under varmere vær og ikke bli bitt i stykker av mygg og andre insekter. Fargekodede teltbuer er praktisk nå buene til teltet er i ulike lengder. Kanalene der buene skal inn er også de fargekodede så du får in rett bue på rett plass.


Markisebelegg

For at ett telt skal være vanntett kreves det at de ytre dukene behandles med ett belegg, uansett om det handler om ett telt av nylon eller polyester. Oftest handler det om ett belegg av silikon eller polyurethan (PU). På dyrere telt forses den yttre duken med både to og tre lager belegg for at en optimal rivstyrke skal oppnås.


Kupel eller tunnel

To av de vanligste typen av telt idag er kupel- og tunneltelt. Både typene av telt har sine ulike fordeler og negative deler.


Kupeltelt

Kupeltelt kalles også for dometelt. Dette er ett selvstegende telt, hvilket innebærer at det står opp bare buene er inskytte uten at liner behøver være dragne till teltpinner i bakken. Telttypen passer derfor bra på hardt underlag som berg i dagen, klipper etc. Det rekker med og feste teltet på noen steder i bakken for at det ikke skal blåse bort. Kupeltelt er generellt mer robust en tunneltelt når det gjelder vind og endret vindrettning. Det er till og med mer komfortabelt og sitte oppreist inni ett kupeltelt enn i ett tunneltelt da det er videre opptill. Negative deler med ett kupeøtelt kontra tunneltelt er at det er litt tyngre da det kreves fler buer og dessutom så er absiden (forteltet) mindre.


Tunneltelt

Et tunneltelt gir maksimalt volum i forhold til totalvekt. Absiden er oftest vel tilltatt, hvilket gir mer rom for tørking av utstyr, forvaring og matlaging ved dårlig vær. Et tunneltelt krever merkpinner og liner for at stå opp til forskjell fra kupelteltet. Mange av de tunneltelt som selges idag har derimot smarte bueholdere og linejustering som bare krever en hånd for og kunne reise det lettere. Større tunneltelt har ofte en absid i hver ende for og underlette forvaring og logistikkproblemene som lett oppstår når man er fler en to i ett telt. Mindre tunneltelt har en absid, den kan ha en eller to innganger. De fremste negative delene med et tunneltelt kontra et kupoltelt er at det krever flere festpunkter for og stå opp og at det er mer følsomt for sidevind, som lett kan trykke ned det.


Familietelt og hytter

Med denna rubriken så mener vi telt som passer for tillfelle når behøvet for komfort overstiger behovet av pakkbarhet og lav vekt. Bland disse telt kan du finne de som har to separerte sovavdelinger med en absid i midten. Hytterer ett teltype som er veldigt komfortabelt om ikke vekten er en faktor. Du kan lett brenne bål i midten som gjør at det blir både varmt og tørrt inne i teltet. En hytte går bra og bruke hele året om og visse modeller kan til og med kompletteres med et innergulv om du ønsker og transporterre det. Se gjerne gjennom våre familietelt!


Pleie av telt – Ute i naturen

Det er viktig at du tar ut teltbuene ut kanalene gjennom og trykke ut de, det du ikke skal gjøre er og dra ut de. Børst også bort kvister og skit ut teltet før du pakker sammen det. Begynner teltet og lekke i sømmene så tetter du det ofte med medfølgende tettende silikon. Om en teltbue skulle gå i stykker så bruker du medfølgende rør eller andre produkter for og lage buen. Vi har teltbehør for reparere og forsterke teltene.
Pleie – Når du har kommet hjem

Heng alltid opp teltet luftet og tørrt når du kommer hjem. Heng gjerne opp det i buene og spenn ut det så at luft kan sirkulere mellom de ulike teltvevene, det forhindre muggel og dålig luft. Rengjør teltdukene og glidelåsen etter din vandring. Er teltduken skitten så fungerer det bra og skylle av det med lunket vann eller og tørke av det med «svamp». Når skittet sitter mer på så går det bra og bruke såpe eller såpeflak. Vask aldrig ditt telt i vaskemaskinen og undvik alltid sterke kjemikaler. Rengjør også glidelåsen som finns på teltet med en ren tannbørste så undviker du problemer med kranglige glidelåser under neste tur. Det beste settet og forvare ett telt når du er hjemme er og utspenne det når du tørker det. Har du ikke det rommet i ditt hjem så er det veldig viktig at ditt telt er helt tørrt før du pakker ned det.


Fra en nysgjerrig idé, forventningsfull planlegging og ivrig reserch - til et eventyr fyllt av nye opplevelser og uforglemmelige minner. Det spiller ingen rolle om du er nybegynner, en erfaren våghals eller en uhelbredelig livsnyter som bare lengter ut til naturen. Vi brenner for å hjelpe deg på rett spor før ditt neste store eventyr. Med høykvalitativt utstyr fra ledende varemerker, informative guider og engasjerte ansatte fins vi med deg hele veien fra start til din sluttdestinasjon. Hvordan ser ditt neste outdoor moment ut?

Betalingsmåte
Laster ned...
Laster ned...