Primus

Sortering:

Produkter pr side:

  • 1
  • 2
  • 3
  • Viser side 1 av 3

Primus

Primus er et svensk foretak med røttene i de sentrale delene av Stockholm. Det var i 1892 kollegene F.W. Lindqvist og J.V. Svenson stod i smien sin sentralt i Stockholm for å lage parafinovner. Den aller første sotfrie parafinovnen de lagde sto klar i 1892, og ble kalt primus. Merkevaren Primus ble raskt populær, og det var et Primuskjøkken Andrée tok med seg på ekspedisjonen sin i en varmluftsballong da han prøvde å nå Nordpolen i 1897. Kun fem år etter foretaksstarten fikk de med seg primuskjøkkenet på en større ekspedisjon!

Det var ikke bare på ekspedisjonene til Nordpolen man ville ha med seg et Primuskjøkken. Selv på ekspedisjoner til Sydpolen ble Primuskjøkkenet foretrukket av eventyrerne fremfor andre alternativer, som i 1911 da Roald Amundsen dro til Sydpolen. Da Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay ble de første til å bestige Mount Everest i 1953, var det med Primuskjøkkenet i sekken. Det er mange vellykkede og spennende ekspedisjoner som har Primus, F.W. Lindqvist og J.V. Svenson å takke for både varme og mat.

På 1930-tallet ble gassen introdusert, og Primus sitt første gasskjøkken ble lansert i 1938. Nå for tiden forbindes Primus ofte med både ekspedisjoner og mindre utflukter. Grunnen til at disse kjøkkene er så vanlige er ulendt terreng, verden rundt. Det er fortsatt mange som har et primuskjøkken hjemme i dag, og det er flere som tar med seg nettopp Primusen ut når det vanker camping eller lignende. Uansett om man har ambisjoner om å bestige Mount Everest som på det glade femtitallet, eller om man skal ut å campe, er Primus et trofast og stabilt reisefølge.

Populære varemerker

Laster ned...